هر گاه مال غیر منقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک حصه (سهم) خود را به قصد فروش به شخص ثالث منتقل کند، شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده به او بدهد و قسمت فروخته شده را تملک کند حق مزبور را حق شفعه و صاحب آن را شفیع میگویند.
حق سرقفلی حقی است مالی و قابل معامله که برای مالک یا متصرف قانونی محل های کسب و تجارت از طرف قانون گذار شناخته شده و میزان آن بستگی به عوامل مادی و معنوی متعدد دارد و مستاجر متصرف در اجاره محل کسب خود بر دیگران مقدم شناخته میشود.
یکی از آثار عقد بیعی که صحیحاً واقع شود، آن است که بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید. تسلیم یعنی قرار دادن مبیع در اختیار مشتری، به گونه ای که مشتری هر نوع تصرف و یا انتفاعی را نسبت به آن به عمل آورد، اما لازم نیست مبیع عملاً در اختیار و تصرف مشتری قرار گیرد.
دعوای خلع ید، دعوایی است که مالک یک مال غیرمنقول به طرفیت متصرف غیرقانونی مال خود اقامه می کند و از دادگاه می خواهد که به روند تصرف غیر مجاز متصرف پایان بخشیده و ملک وی را از تصرف او خارج کرده و تحویل او دهند.
دعوای تصرف عدوانی یعنی ادعای متصرف سابق مبنی بر این که دیگری، بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید.
طبق قانون ثبت اسناد و املاک، همین که ملکی طبق مواد (22، 46 و 48) در دفتر املاک به ثبت رسید، دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده یا کسی که ملک به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده، یا به موجب ارث مالک گردیده مالک خواهد شناخت.
پلمپ نمودن به معنای تعطیل کردن و جلوگیری از فعالیت یک مکان میباشد. فک پلمپ واحدهای صنفی پس از صدور پروانه کسب و یا پس از گذشت یک هفته از تاریخ پلمپ در صورت تشکیل پرونده در اتحادیه و ارائه مدارک مربوط توسط متقاضی به اتحادیه توسط نیروی انتظامی انجام می گردد
زمانی که یک شخص بلفرض مالک است و ملکش را به شخصی اجاره می دهد شخص (مالک) مالک عین است یعنی سند خانه به نام اوست ولی مستاجر مالک منفعت عین است که در اینجا مقصود از منفعت ملک اسکان پیدا کردن شخص مستاجر به مدت مقرر در اجاره نامه است که به این تفسیر حق انتفاعگفته می شود یا اینکه ملکی بلامالک است شخصی که در این ملک زندگی می کند حق بنام زدن ان ملک مذکور را ندارد ولی تا زمانی که مدعی در خصوص ملک پیدا نشده می تواند در انجا زندگی کند و از منفعت عین بهره مند باشد
اگر 2 نفر در یک ملکی بین 2 نفر قابل تقسیم و مشترک باشد مثلا 3 دانگ به نام (الف) و 3 دانگ به نام (ب) باشد و شخص (الف) بخواهد 3 دانگ خود را به شخص نفر سومی (ج) بفروشد شریک (ب) میتواند پولی را که شخص سوم به اقای الف داده به او بازگرداند و کل 6دانگ ملک را برای خود خریداری کند به چنین حالتی حق شفعه میگویند در حقوق مدنی برای ملک 2 توصی امده است 1-عرصه 2-اعیان