امور حسبی
امور حسبی بخش های مختلفی را شامل می شود که می توانید در ادامه خلاصه ای از آنها را مطالعه نمایید:
در مواردی که شخصی بر خلاف واقع فوت دیگری را اعلام نماید، آن شخص یا هر ذینفعی می تواند به دادگاه دادخواست ابطال ثبت واقعه فوت را تقدیم نماید.
شخص میتواند با اتکا به دلایل قانع کننده، برای ابطال شناسنامه فعلی و تقاضای صدور شناسنامه جدید، دعوی حقوقی ” ابطال شناسنامه” را طرح کند.
وصيت کننده بايد اهليت و اجازه در تصرف اموال خود را داشته باشد. در صورتی که موصی وصیت دومی بر وصیت اول خود صادر کند وصيت اول باطل است.
به موجب تبصره 5 ذیل ماده 20 قانون ثبت احوال، قانونگذار ذکر سیادت را در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلایل شرعی ثابت گردد الزامی عنوان نموده است.
نسب ناشی از نکاح، نسب مشروع است. برای اثبات نسب مشروع باید رابطه زوجیت، نسب مادری و نسب پدری ثابت شود.
در حقوق ایران وصیت تا میزان ثلث ترکه نافذ است و موصی بیش از آن اختیار تصرف در دارایی خود را ندارد، مگر اینکه ورثه وصیت را اجازه دهند.
در صورتی که اشتباه ناشی از تحریر شناسنامه نبوده بلکه اعلام کننده در تاریخ ولادت طفل یا مشخصات والدین اشتباه کرده باشد، تصحیح این گونه اشتباهات در صلاحیت دادگاه است.
اموال غایب در صورتی به تصرف موقت ورثه داده خواهد شد که غایب کسی را برای اداره اموال خود معین نکرده باشد و مدت دو سال تمام از تاریخ آخرین خبر از غایب گذشته باشد و وراث درخواستی مبنی بر تسلیم اموال غایب به دادگاه تقدیم نمایند.
برای آن که ترکه، بین وارثان تقسیم شود ابتدا باید ترکه تصفیه شود. تصفیه ترکه به معنی تعیین دیون و حقوق بر عهده متوفی و پرداخت آن ها و خارج کردن مورد وصیت از ماترک است.
افراد مجاز به انتخاب هر نامی هستند، مگر نام هایی که ممنوعیت انتخاب آنها در قانون تصریح شده باشد.
در صورت تعدد ورثه، هريک از آنها ميتواند تقسيم سهم خود را از سهم سايرین از دادگاه بخواهد.
هنگامی که متوفی وصیت نامه ای داشته باشد که وراث حاضر به پذیرش آن نباشند، باید دادخواست تنفیذ وصیت نامه مطرح کنند.
ولادت هر طفل در ايران اعم از اينكه پدر و مادر طفل، ايراني يا خارجي باشند بايد به نماينده يا مامور ثبت احوال و ولادت اطفال ايرانيان مقيم خارج از كشور به مامور كنسولي ايران در محل اقامت و اگر نباشد به نزديكترين مامور كنسولي و يا به سازمان ثبت احوال كشور اعلام گردد.
ناظر استصوابي کسي است که تمام امور باید به تصویب و موافقت او برسد. ناظر استصوابی در اموری مانند وصیت، ورشکستگی، وقف، اداره امور ترکه و قیومت تعیین می شود.
ناظر شخصی است که مکلف به نظارت بر اداره امور و سرعت جریان آن است. مصادیق تعیین ناظر اطلاعی در اموری مانند وصیت، قیومت، وقف و اداره ترکه است.
با خروج صغیر یا مجنون از کشور چنانچه حضانت طفل با یکی از والدین باشد حق ملاقات طرف مقابل ساقط می شود، لذا پدر یا مادری که حضانت به عهده او است باید اجازه خروج صغیر یا مجنون از کشور را از دادگاه بگیرد.
رشد یعنی شخص توانایی اداره اموالش را به نحو عقلایی داشته باشد. برای خروج صغیر از حجر و اداره اموالش، تنها رسیدن به سن بلوغ کافی نیست بلکه رشد نیز شرط است.
وراث غایب مفقودالاثر، می توانند از دادگاه درخواست کنند که اموال او موقتاً به تصرف ایشان داده شود.
منظور از ثمنیه همان یک هشتم ماترک غیرمنقول است که زوجه در صورت وجود اولاد از بهای ترکه غیرمنقول متوفی به ارث میبرد.
ترکه عبارتست از کلیه اموال و تعهدات (دارایی) میت که به بعد از فوت او به اقارب منتقل می شود.
در صورتی که بین زن و شوهر طلاق واقع شود دادگاه ضمن رأی خود با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل، ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین میکند.
ممکن است کسی که ظاهراً با دیگری قرابت نسبی دارد اقدام به نفی نسب کند و به تعبیر دیگر وجود چنین رابطه ای را انکار نماید.
کلیه ی حقوق متعلق به گروه وکلای بازرگان است