برای آن که ترکه، بین وارثان تقسیم شود ابتدا باید ترکه تصفیه شود. تصفیه ترکه به معنی تعیین دیون و حقوق بر عهده متوفی و پرداخت آنها و خارج کردن مورد وصیت از ماترک است. در صورتی که متوفی، وصی برای اداره اموال داشته باشد، امر تصفیه به وصی واگذار میشود.
اگر متوفی برای اداره اموال خود وصی تعیین نکرده باشد، دادگاه پس از درخواست تصفیه ، یک یا چند نفر را به سمت مدیر معین مینماید و آنها تحت نظر دادرس امور تصفیه را انجام میدهند.
دادخواست تعیین مدیر ، به دادگاه محل فعالیت شرکت تجاری که در آستانه ورشکستگی قرار دارد، تقدیم میشود. اعلام انحلال یا ورشکستگی شرکت، لازمه ورود به مبحث تعیین مدیر میباشد. به بیان دیگر با توجه به اینکه بلافاصله پس از اعلام انحلال یا ورشکستگی شرکت های تجاری، فعالیت آنها خاتمه نخواهد یافت، تعیین فردی به عنوان مدیر ، که نسبت به شناسایی طلبکاران و اموال شرکت و همچنین ادامه کار شرکت ورشکسته، اقدام نماید، ضروری است.
وظایف مدیر پس از تعیین مدیر توسط دادگاه
زمانی که کار تعیین مدیر به طرح دعوی درخواست تعیین مدیر از دادگاه می انجامد، دادگاه، اداره کل تصفیه و ورشکستگی قوه قضاییه، که دارای ادارات تصفیه و ورشکستگی در همه استانها، می باشد را به عنوان مدیر ، تعیین مینماید.
از زمان قطعیت و قابل اجرا بودن حکم دادگاه درباره ورشکستگی، نسخه ای از حکم قطعی دادگاه، جهت اجرای حکم ورشکستگی و انجام وظایف مدیر تصفیه، به اداره ورشکستگی و تصفیه قوه قضاییه ارسال میشود. تعیین مدیر ، و یکی از شعب اداره ورشکستگی و تصفیه قوه قضاییه، آغاز روند اجرایی شدن حکم انحلال و تعیین مدیر توسط دادگاه و یا حکم ورشکستگی و تعیین مدیر توسط دادگاه میباشد.
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای تعیین مدیر تصفیه :
1- تصویر مصدق شناسنامه متوفی و ورثه (اجباری)
2- تصویر مصدق گواهی حصر وراثت (اجباری)
3- به همراه داشتن كارت ملي جهت احراز هويت و كارت عابر بانك جهت پرداخت هزينه ي دادرسي الزامي است.
*در صورت عدم وجود مدارك اختياري فوق مي توانيد يكي از دلایل ذيل را ارائه نماييد.
1- استماع شهادت شهود و مطلعين. 2- درخواست جلب نظر کارشناس. 3- تحقیقات محلی. 4- درخواست استعلام. 5- شماره پرونده استنادي. 6- ساير دلايل و مستندات