ولادت هر طفل در ايران اعم از اينكه پدر و مادر طفل، ايراني يا خارجي باشند بايد به نماينده يا مامور ثبت احوال و ولادت اطفال ايرانيان مقيم خارج از كشور به مامور كنسولي ايران در محل اقامت و اگر نباشد به نزديكترين مامور كنسولي و يا به سازمان ثبت احوال كشور اعلام گردد.
ثبت ولادت بايد مستند به تصديق پزشك يا ماماي رسمي یا موسسه اي كه طفل در آنجا متولد گرديده است باشد، در غير اين صورت واقعه به تصديق دو نفر گواه ثبت مي شود. مهلت اعلام ولادت پانزده روز از تاريخ ولادت طفل است.
شرایط ثبت واقعه ولادت
در واقع برای ثبت ولادت اشخاص، باید شرایطی ایجاد و مهیا گردد که به موجب آن واقعه ولادت ثبت گردد. در ابتدا باید وقوع آن توسط افراد و اشخاصی که مسئولیت حضانت و سر پرستی طفل را دارند به مامور ثبت احوال اعلام شود و برای ثبت واقعه ولادت، ولادت طفل باید به تصدیق و گواهی پزشک و یا مامای رسمی که در هنگام تولد طفل حضور داشته اند(مکلف به ارسال گواهی هستند) و یا به گواهی مکانی که طفل در آنجا متولد گردیده است، برسد، در غیر این صورت واقعه ولادت به تصدیق دو گواه ثبت می شود.
ثبت واقعه ولادت طفل طبیعی
با توجه به رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور، فرزند طبیعی از کلیه ی حقوقی ( غیر از ارث ) که به ذمه ی پدر و مادر و برای طفل، می باشد، برخوردار می شود. بنابراین ثبت واقعه ولادت طفل، در جهت صدور شناسنامه برای طفل طبیعی از حقوق مسلم او می باشد و این وظیفه بر عهده پدر او است.
در صورتی که ازدواج پدر و مادر به ثبت نرسیده باشد، اعلام ولادت و امضای اسناد، متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود و هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد، سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه میکند، با قید نام کوچک طرف غایب تنظیم خواهد شد. اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده میشود.
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای ثبت واقعه ولادت :
1- تصویر مصدق سند ازدواج (اجباری)
2- تصویر مصدق گواهی ولادت (اجباری)
3- به همراه داشتن كارت ملي جهت احراز هويت و كارت عابر بانك جهت پرداخت هزينه ي دادرسي الزامي است.
*در صورت عدم وجود مدارك اختياري فوق مي توانيد يكي از دلایل ذيل را ارائه نماييد.
1- استماع شهادت شهود و مطلعين. 2- تحقيقات محلي. 3- درخواست استعلام. 4- معرفی به پزشکی قانونی. 5- شماره پرونده استنادي. 6- سایر دلایل و مستندات