در حقوق ایران وصیت تا میزان ثلث ترکه نافذ است و موصی بیش از آن اختیار تصرف در دارایی خود را ندارد، مگر اینکه ورثه وصیت را اجازه دهند.
برای تعیین میزان ثلث، باید دارایی خالص متوفی به هنگام مرگ معلوم شود. در آغاز باید معادل دیون از ارزش اموال برداشت شود، سپس آنچه باقی می ماند از آنِ ورثه و موصی له است.
ثلث مال نیز از همین بخش تعیین می شود. حال در صورتی که ورثه حاضر به اخراج ثلث از ماترک نباشد. با توجه به قواعد و مقررات و نحوه تعیین ثلث، دعوای اخراج ثلث از ماترک مطرح می گردد.
اخراج ثلث از ترکه متوفی طبق وصیت وی قبل از تقسیم ارث لازم است. از لحظه ی تولد اشخاص در جامعه ی مدنی، قانون گذار برای آنها وجود و هویت مستقلی را فرض می کند که با توجه به این هویت و وجود مستقل، میتوانند اعمال حقوقی و اعتباری را با توجه به اراده ی خود انجام دهند. این اعمال حقوقی، میتواند به صورت مالی و غیر مالی باشد که در هر دو صورت برای ان قانون از لحظه ی تولد، اهلیت تمتع و استیفا در نظر گرفته است.
اقداماتی که شخص در دوران حیات خود انجام میدهد، در مورد امور مالی تا هر میزان که بخواهد میتواند دخل و تصرف داشته باشد و این حقی است که قانون گذار به اشخاص میدهد. با توجه به اینکه حیات مدنی اشخاص در زمینه ی امور مالی محدود و مقید به شخصیت انان می باشد، لذا این اهلیت که وابسته به شخصیت افراد می باشد از لحظه ی تولد ایجاد میشود و با فوت شخص از بین می رود.
به همین خاطر ممکن است که در دوران حیات شخص، فعالیت های مالی او منجر به تحصیل اموال و حقوق مالی گردیده باشد که باید تکلیف این اموال و حقوق مالی وی مشخص و تعیین گردد.
مدارك و منضمات مورد نياز وکالت اخراج ثلث :
1- گواهي حصر وراثت (اختیاری)
2- گواهي فوت (اختیاری)
3- تصویر مصدق وصيت نامه (اختیاری)
4- به همراه داشتن كارت ملي جهت احراز هويت و كارت عابر بانك جهت پرداخت هزينه ي دادرسي الزامي است.
*در صورت عدم وجود مدارك اختياري فوق مي توانيد يكي از دلایل ذيل را ارائه نماييد.
1- استماع شهادت شهود و مطلعين. 2- جلب نظر کارشناس. 3- درخواست استعلام. 4- شماره پرونده استنادي. 5- اتیان سوگند. 6- ساير دلايل و مستندات