در اجاره های محل کسب و پیشه یا تجارت زمانی که اجاره به موجب قرارداد منعقد می شود، طرفین با پیش بینی اوضاع اقتصادی در آن مدت، میزان اجاره بها را معین می کنند.
در این اجاره ها موجر یا مستأجر می تواند، به استناد ترقی یا تنزل هزینه زندگی، درخواست تجدیدنظر نسبت به میزان اجاره بها نمایند، مشروط بر اینکه مدت اجاره منقضی شده و از تاریخ استفاده مستأجر از عین مستأجره یا از تاریخ مقرر در حکم قطعی که بر تعیین یا تعدیل اجارهبها صادر شده سه سال تمام گذشته باشد، دادگاه با جلب نظر کارشناس اجارهبها را به نرخ عادلانه روز تعدیل خواهد کرد.
از جمله شرایط درخواست تعدیل اجاره بها این است که مالک و مستاجر با توجه به شرایط موجود و مبلغ اجاره املاک مشابه، اجاره نامه را تنظیم می کنند و چون اجاره برابر قانون روابط موجر و مستاجر، عقدی است مستمر و بعد از پایان مدت خود، نیز استمرار می یابد و مالک و مستاجر به واقع نمی دانند در چه تاریخی عقد فسخ و رابطه استیجاری از بین خواهد رفت و از طرفی هزینه زندگی در حال تغییر است، قانونگذار اجازه تعدیل اجاره بها را داده است.
موجر یا مستاجر می توانند به استناد ترقی یا تنزل هزینه زندگی درخواست تجدیدنظر به میزان اجاره بها کنند، مشروط بر اینکه مدت اجاره منقضی شده و از تاریخ استفاده مستاجر از عین مستاجره یا از تاریخ مقرر در حکم قطعی که بر تعیین یا تعدیل اجاره بها صادر شده است، سه سال تمام گذشته باشد، در این صورت دادگاه با جلب نظر کارشناس، اجاره بها را به نرخ عادلانه روز تعدیل خواهد کرد .
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای تعدیل اجاره بها :
1- تصویر مصدق سند مالکیت (اجباری)
2-تصویر مصدق اجارهنامه (اجباری)
3- تصویر مصدق دادنامه (اجباری)
4- به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.
* در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق میتوانید یکی از موارد ذیل را ارائه نمایید.
1- شهادت شهود و مطلعین. 2- تحقیقات محلی. 3- درخواست استعلام. 4- پرونده استنادی. 5- جلب نظر کارشناسی. 6- سایر دلایل و مستندات