متولی کسی است که اداره امور موقوفه را به عهده دارد.اگر واقف در وقف نامه یا ضمن تشکیل وقف کسی را به عنوان متولی برای اداره موقوفه تعیین کند این فرد متولی نامیده میشود. در صورتی که متولی توسط واقف یا قائم مقام او تعیین نشده باشد یا متولی توسط واقف تعیین شده باشد ولی معلوم نباشد مدعی تولیت یا نماینده قانونی وی می تواند درخواست صدور حکم تولیت را از دادگاه بنماید.
دادگاه صالح برای رسیدگی به درخواست صدور حکم تولیت
برای صدور حکم تولیت ، ایتدا به اداره اوقاف مربوطه مراجعه میشود و در صورت استنکاف اداره اوقاف و یا عدم صدور حکم تولیت متقاضی، می توان بدوا به دادگاه مراجعه نمود و یا در اعتراض به تصمیم اداره اوقاف در تعیین متولی به دادگاه مراجعه نماییم.
شخصی که مدعی تولیت خود در مورد مال موقوفه ای می باشد، باید به موجب درخواست دارا بودن تولیت خود در مال موقوفه را اثبات کند. رسیدگی به دعوی تولیت و اثبات ان با توجه به اینکه به تبع مال غیر منقول می باشد، در صلاحیت دادگاه محل وقوع مال غیر منقول و موقوفه میباشد. دعوی مورد نظر یک دعوی غیر مالی و قابل تجدید نظر و فرجام خواهی است.
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای درخواست صدور حکم تولیت :
1- تصویر مصدق وقفنامه (اختیاری)
2- به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.
* در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق میتوانید یکی از موارد ذیل را ارائه نمایید.
1- شهادت شهود و مطلعین. 2- تحقیقات محلی. 3- درخواست استعلام. 4- شماره پرونده استنادی. 5- درخواست جلب نظر کارشناسی. 6- سایر دلایل و مستندات