انگیزه های مراجعه به داوری
انگیزه های مراجعه به داوری
انگیزه های مراجعه فعالان تجاری(بین المللی و داخلی) به داوری متعددند و عمدتا در موارد زیر خلاصه می شوند:
1-سرعت در رسیدگی از آنجا که داوری اصولا از تشریفات مقرر شده برای رسیدگی نزد دادگاه های دادگستری معاف است و به اصطلاح تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست، لذا رجوع به ان برای حل و فصل اختلافات تجاری، که سرعت لازمه ی انجام درست آنها است بیشتر مورد توجه فعالان تجاری است.
2-استفاده از شخص مورد اعتماد طرفین از آنجا که داوری اصولا از تشریفات مقرر شده برای رسیدگی نزد دادگاه های دادگستری معاف است و به اصطلاح تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست، لذا رجوع به ان برای حل و فصل اختلافات تجاری، که سرعت لازمه ی انجام درست آنها است بیشتر مورد توجه فعالان تجاری است.
3-خروج از حاکمیت قوانین داخلی امروزه تمایل فعالان تجاری بین المللی بر خروج از حاکمیت قوانین داخلی، که متناسب با روابط تجاری بین المللی تلقی نمی کنند، امری شناخته شده است. داوری این امکان را می دهد که طرفین برای اختلاف خود به قانونی مراجعه کنند که الزاما از طریق مراجعه به قواعد حل تعارض که قاضی مکلف به مراجعه به آن است، معین شود. طرفین مثلا می توانند موافقت کنند که بر روابط آنها حقوق تجار یا اصول کلی حقوق و یا عرف تجاری خاص حکومت کند.
4-تسهیل حل دوستانه ی اختلاف تمایل طرفین(تجار) به اینکه اختلافاتشان عمیق تر نشود و از طرفین دوستانه حل و فصل شود؛ امری که داوری بیشتر ممکن می سازد تا رسیدگی در نزد قاضی دادگستری.
5-تکمیل یا تعدیل قرارداد داوری گاه حل مسائلی را ممکن می سازد که دادگاه های دادگستری اصولا به آنها نمی پردازند؛ مسائلی نظیر تکمیل یا تفسیر یا تعدیل قرارداد(اصلی) منعقده میان طرفین در قراردادهایی که به مدت طولانی اجرا می شوند(مانند قراردادهای ساخت نیروگاه و کنسرسیوم و جوینت و نچر).