وکالت الزام به فروش ترکه-فروش سهم الارث به غیر-فروش سهم الارث سایر وراث؟
برای تقسیم ماترک متوفی بین ورثه باید اقدامات ذیل صورت گیرد.
1 – اول تراضی و تقسیم ماترک از طریق سازش بین ورثه و تنظیم یک تقسیم نامه عادی با امضاء ورثه و شهود و در صورت نیاز از طریق محضر.
2 – در صورت عدم تراضی و سازش ورثه به هر دلیل تقسیم از طریق دادگاه بعمل خواهد آمد که مراحل تقسیم بشرح ذیل صورت میگیرد.
الف – گرفتن گواهی حصر وراثت از دادگاه با تقدیم دادخواست انحصار وراثت و تعیین ورثه.(تعداد ورثه و میزان سهم هر کدام)
ب – پس از صدور گواهی حصر وراثت هر کدام از ورثه یا تعدادی از آنها می توانند با معرفی مال یا اموال متوفی(مورث) از دادگاه تقاضای فروش و تقسیم سهم به استناد گواهی حصر وراثت بکنند(در صورت عدم سازش و تراضی سایر ورثه).
پ – در صورتی که ماترک عبارت از یک واحد ساختمانی باشد. حتما لازم است گواهی عدم قابلیت افراز ملک از اداره ثبت محل صادر گردد سپس به استناد مدارک فوق(گواهی حصر وراثت و گواهی عدم قابلیت افراز اداره ثبت) به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه شده و طرح دعوی گردد. دادخواست تحت عنوان( تقاضای فروش ترکه متوفی).
ج – پس از صدور رای نهایی و قطعیت حکم(بدوی و تجدید نظر). پرونده جهت اجرای حکم به اجرای احکام فرستاده می شود و اجرای احام با جلب نظر کارشناس برای ملک قیمت گذاری می کند سپس در صورت عدم اعتراض ملک به مزایده گذاشته خواهد شد. در این مرحله هر کدام از ورثه حتی خواهان می تواند در مزایده شرکت کند به علاوه افراد عادی. پس از فروش ترکه بین ورثه به نسبت سهم هر یک تقسیم خواهد شد.
ضمنا هر کدام از ورثه می توانند دادخواست اجرت المثل ایام تصرف فردی یا افرادی که ملک را متصرف شده اند و حاضر به رد نیستند را نیز به دادگاه تقدیم کنند و مطالبه وجه کند.
ماده 300 از قانون امور حسبی درخواست تقسیم سهم هرکدام از ورثه را از سهم سایر ورّاث در صورت تعدّد ورثه توسط هر کدام از آنها را تصریح نموده است. ماده مزبور اشعار می دارد: «در صورت تعدد ورثه هر یک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند» و در صورت عدم قابلیّت افراز ملک مورد نظر، دادگاه صالحه به استناد ماده 9 و 10 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوّب آذر ماه 1357 دستور فروش ملک را صادر و پس از فروش سهم ورّاث را پرداخت می نماید.
امّا در خصوص فروش ترکه که به استناد ماده 300 از قانون امور حسبی تجویز درخواست تقسیم سهم هر کدام از ورثه را از سهم سایر ورّاث در صورت تعدد ورثه تصریح نموده اگر از متوفی ماترکی غیر از ملک معنونه در سئوال مطروحه موجود است می توانید از دادگاه صالحه تقسیم ترکه را نیز بخواهید. در مورد ملک معنونه با عنایت به تسلیم دادخواست الزام به فروش ملک غیر قابل افراز، به استناد ماده 9 و 10 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوّب 1357 سهم هر یک از ورّاث پرداخت می شود و نیازی به تسلیم دادخواست تقسیم ترکه در این خصوص نیست.
ماده 9 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوّب آذر ماه 1357: در صورت صدور حکم قطعی بر غیر قابل تقسیم بودن ملک، دادگاه شهرستان بر حسب درخواست یک یا چند نفر از شرکاء دستور فروش آن را به دایره اجرا دادگاه خواهد داد.
مدیر اجراء نسبت به فروش ملک بر وفق مقرّرات قانون اجرای احکام مدنی مربوط به فروش اموال غیر منقول اقدام می نماید.
ماده 10 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوّب آذر ماه 1357: وجوه حاصله از فروش ملک غیر قابل افراز پس از کسر هزینه عملیات اجرایی طبق دستور دادگاه شهرستان بین شرکاء به نسبت سهام تقسیم خواهد شد