چنانچه غایب شخص مسنی باشد و از تاریخ غیبت او مدت نسبتا طولانی گذشته باشد كه عادتا در آن مدت شخص زنده نمی ماند، در آن صورت ورثه می توانند از دادگاه تقاضای صدور حكم موت فرضی نمایند.
در موارد زیر شخص عادتا زنده فرض نمی گردد:
۱) ۱۰ سال تمام از تاریخ آخرین خبری كه از غایب رسیده گذشته باشد.
۲) با انقضای ۱۰ سال، سن غایب از ۷۵ سال گذشته باشد.
البته رعایت تشریفات درج آگهی در روزنامه های محلی و كثیر الانتشار برای شهدای جنگ تحمیلی و انقلاب ضروری نیست و به موجب ماده واحده قانون اعتبار گواهی بنیاد شهید انقلاب اسلامی مصوب ۳۰/۲/،۷۵ گواهی صادره توسط عالی ترین مقام اجرایی بنیاد شهید انقلاب اسلامی برای صدور حكم موت فرضی كفایت می كند.
ماده واحده (درج آگهی مطابق مواد ۱۰۲۳ قانون مدنی و ۱۵۵ قانون امور حسبی در مورد صدور حكم موت فرضی كسانی كه در جریان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مفقود الاثر شده اند، ضرورت ندارد و گواهی صادر شده توسط عالی ترین مقام اجرایی بنیاد شهید انقلاب اسلامی برای مرجع رسیدگی كننده تقاضای صدور حكم موت فرضی كافی می باشد).
۳) كسی كه نظامی باشد و در جنگ مفقود شود، چنانچه سه سال از تاریخ انعقاد صلح و پنج سال از تاریخ ختم جنگ بگذرد.
۴) كسی كه در سفر دریایی مفقود گردد و سه سال از تاریخ غرق شدن كشتی گذشته باشد.
۵) كسی كه بر اثر سقوط هواپیما یا حادثه دیگری مفقود شود و پنج سال از تاریخ سقوط هواپیما یا وقوع آن حادثه گذشته باشد.
در صورتی كه غایب در زمان غیبت فوت نماید و این فوت مسلم باشد، اموال وی اعم از منقول، غیرمنقول و وجه نقد بین ورثه اش تقسیم می گردد البته ورثه ای كه در زمان فوت او در قید حیات باشند ( هر چند كه ممكن است این ورثه در زمان تقسیم اموال زنده نباشند).
چنانچه امین یا ورثه تقاضای تسلیم اموال غایب را به خود داشته باشند، دادگاه به تقاضای یكی از ورثه یا امین با جلب نظر كارشناس از كلیه اموال غایب صورت برداری و آنها را قیمت گذاری می كند. در مرحله بعد لیست اموال در بایگانی دادگاه حفظ و با تقاضای افراد ذی نفع یك نسخه به آنان تسلیم می گردد.
ممكن است فوت غایب مسلم باشد اما تاریخ فوت مشخص نباشد كه در این صورت مراتب به دادگاه اعلام می گردد. دادگاه نیز با بررسی و تحقیقاتی كه انجام می دهد، تاریخ فوت غایب را مشخص و به افراد ذی نفع اعلام می نماید. با مشخص شدن تاریخ فوت غایب، مشكل تقسیم اموال بین ورثه نیز برطرف خواهد شد.
همسر غایب نیز با اثبات عسر و حرج خود می تواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید كه البته این طلاق رجعی است و چنانچه غایب در زمان عده مراجعت نماید، حق رجوع خواهد داشت.
ورثه غایب در صورتی می توانند قبل از صدور حكم فوت فرضی تقاضای تقسیم تصرف اموال او را بنمایند كه:
۱) غایب برای اداره اموال خود امینی تعیین نكرده باشد.
۲) دو سال تمام از تاریخ آخرین خبری كه از او رسیده، گذشته باشد و نیز ضروری است كه مراتب در یكی از روزنامه های محلی یا كثیرالانتشار آگهی گردد.
آرای صادره دایر بر رد تقاضای فوت فرضی قابل تجدیدنظر است. پس از صدور حكم قطعی موت فرضی، اموال غایب بین ورثه تقسیم و تضمین اخذ شده از سوی آنان بدون اثر می شود. هر گاه مشخص گردد كه غایب زنده است كلیه اقداماتی كه در جهت موت فرضی او به عمل آمده باطل می شود، مگر اقداماتی كه درخصوص حفظ اموال او صورت گرفته باشد.