تنظیم قرارداد – شکایت کارفرما از کارگر – نظارت بر قرارداد – دعوی کارگران
وکالت تنظیم قراردادها
۱ ـ عقد قراردادها :
در این قسمت در صورت تمایل قراردادهای کارگری و کارفرمائی و یا پیمانکاری فیمابین با در نظر گرفتن مقررات و قوانین مربوطه تدوین میگردد و سعی میشود نحوه قراردادها به گونهای باشد که احتمال وقوع دعاوی فیمابین را به حداقل ممکنه برساند.
۲ـ نظارت بر قراردادها :
چنانچه طرفین تمایل داشته باشند این مؤسسه با اعزام کارشناسان حقوقی خود نسبت به نظارت دقیق برحسن اجرای مفاد قراردادهای منعقده اقدام و گزارش مربوطه را تهیه و در اختیار متقاضی قرار میدهد.
۳ـ دعاوی احتمالی :
در صورتیکه به هر علت اختلاف فیمابین از طریق مذاکره و مصالحه مرتفع نگردد بدیهی است که در اینصورت طرفین ارشاد به طرح دعوی در مراجع ذیصلاح خواهند شد که به شرح زیر عمل میشود
الف ) مرجع صالح امور کارفرمایان :
اگر به هر علت دعوی فیمابین کارگر و کارفرما ایجاد شود و خواهان دعوی کارفرما باشد مراجع صالحه رسیدگی مراجع قضائی دادگستری هستند. که وفق موازین مربوطه به شرح خدمات به کارفرما پرداخته میشود.
ب ) مرجع صالح دعوی کارگران :
در اینصورت در صورتیکه موضوع دعوی حقوقی باشد و صرفاً مطالبات کارگری باشد مرجع صالحه ادارات کار هر منطقه میباشند که شامل هیأت تشخیص ( بدوی ) و هیأت حل اختلاف ( تجدیدنظر ) میباشند لذا لازم است مراتب طی دادخواستی به اداره کار محل تقدیم گردد، سپس موضوع در شعبات تشخیص بدواً رسیدگی و در صورت اعتراض هر یک از متداعیین موضوع به هیأت حل اختلاف که مرکب از ۳ نفر نماینده کارگران و ۳ نفر نماینده کارفرمایان و یک نفر نماینده اداره کار به عنوان رئیس هیأت میباشد ارجاع و رأی قطعی صادر میشود.
توضیح اینکه : مرجع عالی رسیدگی به آراء هیأت حل اختلاف در صورت اعتراض هر یک از متداعیین دیوان عدالت اداری میباشد و در اینصورت رأی قاطع دعوی در دیوان مناط اعتبار خواهد بود.
مؤسسه درتمامی مراحل الذکر با اعزام کارشناسان حقوقی و وکلاء دادگستری همراه و یاور متقاضیان خواهد بود.